Ofiidesign

Förpackning- och grafisk designer



Parfotografering & bullrecept

Category : Fotografi, På tapeten · No Comments · by Jan 28th, 2018

Idag drog jag och sambon in till stan för att möta upp Filip Pilthammar som jobbar på Moderskeppet. Han behövde två modeller att fota inför en videokurs och vi blev tillfrågade. Jag och Filip känner varandra lite från min gymnasietid då han jobbade som medialärare. Vi drog till ett parkeringshus och Filip knäppte några bilder på oss med diverse objektiv. Det var jättetrevligt och kul, och de bilder vi fått se blev riktigt fina. Tänk att jag och Jens kan se normala ut ibland.

Tack Filip för fina bilder och trevlig fotografering!


Mina kanelbullar blev en hit och jag har fått frågan om receptet. Självklart delar jag med mig av det för även glutenkänsliga ska kunna äta goda kanelbullar tycker jag. Här kommer det : )

GLUTENFRIA KANELBULLAR

50 gram röd jäst
4 dl mjölk
150 gram smör
2 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
0,5 dl vit sirap
1 dl socker
1 ägg
9 dl glutenfri mjölmix

Pärlsocker, ägg för pensling samt kanelfyllning med smör, socker och kanel.

1.  Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det nå 37 grader.
2. Smula jästen och tillsätt lite av degspadet.
3. Vispa ner resten av degspadet samt fiberhusk och låt svälla i ca 10 min.
4. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 min. Jag brukar köra med en stor träslev för hand i ca 7-8 min, går minst lika bra.
5. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda i lite mjölmix om degen är alldeles för lös, men försök att inte ha i mer än absolut nödvändigt. Risk för att bullarna blir torra då. Degen kan vara svår att kavla ut och göra kanelsnäckor/snurror på traditionellt vis men det går med lite finess. Ett annat alternativ är att göra en rund slätbulle och efter halva andra jäsningen göra ett hål mitt i bullen och klicka i fyllningen. Andra jäsningen ska också vara ca 45 min.
7. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker strax innan gräddningen.
8. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8-10 min tills bullarna fått fin färg.
9. Låt dem svalna på galler under bakduk.
10. NJUT!

Jag tycker att degen är lättarbetad och slutresultatet lika bra som vanliga bullar. Bullarna går bra att frysa in. Tina sedan upp dem i ljummen ugn eller micro på låg värme för känslan av nybakade bullar. Min kompis som är glutenkänslig undrade först om jag hade gett henne vanliga kanelbullar för att de inte smakade glutenfria.


/Sofie

Doften av nybakade kanelbullar

Category : Vardag · No Comments · by Jan 24th, 2018

Jag önskar att ni alla var här nu och kunde känna doften av nybakade kanelbullar. Jag äter till 95% glutenfritt på grund av att min mage inte gillar gluten. Jag har länge velat baka bullar men inte vågat eftersom det är knepigt att baka glutenfria saker som ska vara fluffiga. Men i vintras bakade jag glutenfria lussekatter som blev ljuvliga! Jag tog modet till mig idag och ändrade lite i lussekattsreceptet och gjorde kanelbullar. Jag har nu i kväll provsmakat två bullar med ett glas kall mjölk och NOM NOM NOM! Fluffiga, goda kanelbullar som var enkla att baka. Ska nog rama in det där receptet för det är här för att stanna. Nu ligger receptet långt bort från mig och datorn men ska försöka komma ihåg att lägga upp det här så att fler kan få njuta av goda glutenfria bullar.

Hoppas kollegorna blir glada och gillar bullarna lika mycket på fredag när jag ska bjuda på dem.

/Sofie

Ett nytt år med nya möjligheter

Category : Illustration, Vardag · No Comments · by Jan 15th, 2018

Det blev visst en liten julpaus från bloggandet, men jag lever. Gott nytt år på er och hoppas att de dagar som än så länge hunnit gå under 2018 varit fina. Här i Jönköping blåser det riktigt kallt och inte ens vinterjackan med en tjock tröja under kunde hålla mig varm på väg hem från jobbet idag. Nu i kväll fixas det med bröllopsinbjudningar. Det är ett par av våra bästa vänner som ska gifta sig i september och jag har fått äran att hjälpa dem med trycksaker. Om allt korrande hit och dit blir klart idag så blir det att skicka inbjudningskorten på provtryck i kväll. Alltid kul och spännande att se en trycksak ta form, speciellt när det ligger mycket kärlek bakom.

Efter en tung höst/vinter så börjar kreativiteten så lite ny energi. Lite vila och återhämtning har behövts och jag ser fram emot en spännande vår fylld med skaparglädje och flow. Jag har som mål att försöka jobba mer med ”traditionell” illustration, dvs illustrera mer med pennor och akvarell under 2018. Det blir så mycket dator hela tiden när man jobbar inom den grafiska branschen och jag saknar att kladda runt med färg och skissa med pennor… så förhoppningsvis ska mitt skrivbord vara mer fyllt av sådant under 2018.

Nu ska jag trippa ut till köket och se hur det går för vår köttfärssås som ligger och gosar i Crock poten. Magen har börjat kurra så ska bli gott att äta.

/Sofie