Ofiidesign

Förpackning- och grafisk designer



Paprikorna skjuter i höjden

Category : Okategoriserade, Vardag · No Comments · by Mar 17th, 2018

Hur glad blir man inte när man ser att även de där paprikorna jag skrev om sist börjat titta upp. Nästan alla frön har tagit sig och skjutit i höjden! Dock var det lite för varmt och instängt i vårt växthus idag så basilikan och några av de minsta tomatplantorna har tagit stryk. Jag hoppas att de repar sig och nu blir det mycket mer vädring och se till så att temperaturen är lite lägre. Hoppas på att alla skotten växer till sig ordentligt snart så att vi kan plantera om dem i riktiga krukor.

Igår traskade jag efter jobbet ner till Bryggan för en AW/fika med närmsta vännen. Jag trodde att vi skulle sitta där tvåtre timmar men blev visst ända till stängningen vid 22. Tjejsnack med skratt, allvar och allt mellan himmel och jord fick avsluta denna arbetsvecka, och jag kan inte tänka ett bättre sätt att inleda helgen. Idag har det bakats bröd, tvättats, städats, lagat en massa matlådor samt mysts i soffan framför våra favoritserier. Bra lördag!

/Sofie

Datenight med hemmagjord sushi

Category : Fotografi, Okategoriserade, Vardag · No Comments · by Mar 10th, 2018

Dagarna springer fram och det är redan helg igen. Så skönt att vakna upp på lördagsmorgonen och inte behöva skynda iväg någonstans utan bara dra på sig mjukiskläder och äta en långfrukost. Igår hade jag och sambon datenight med egengjord sushi. Jag har verkligen fastnat för sushi och hade nog kunnat springa över till SushiBar varje dag på lunchen. Både SushiBar och Sushi #036 här i Jönköping erbjuder fantastisk sushi till bra pris. Men igår köpte sambon med sig ett do-it-yourself-sushi-kit. Jag är grymt imponerad över hur fina de blev! Makin rullades fint och tajt vilket gjorde att de höll ihop riktigt bra. De få nigiris vi gjorde höll också ihop bra och var fina. De hemmagjorda bitarna slog inte SushiBar eller #036 men jag är nöjd ändå. Sambon mumsade i sig flera och gav kvällens middag två stora tummar. Jag njöt mest av det goda glas vinet som han hade ställt fram och den mysiga filmen Coco. Jag bölade. Eller bölade är kanske lite väl starkt ord men det kom flera tårar. En sån fin film med både djup, skratt och kärlek.

I veckan drog min fina vän Madde med mig till gymmet. Efter att mitt förra gym fick vattenskada och stängdes under en period kom jag ifrån träningen och sa även senare upp medlemsskapet där. Men nu blir det samma gym som flera av vännerna. Både i måndags och i torsdag har vi svettats och skrattat bland maskiner och muskelknuttar. Min rumpa hatar mig just nu. Träningsvärken är på besök och även om det är jobbigt att varje steg känns så är det en skön känsla att veta att musklerna fått jobba lite.

Våra små frön växer så det knakar. Ärtorna har blivit 5 cm höga och de andra kämpar på för fullt. Tyvärr verkar mina palettblad Red Kong inte riktigt vilja gro som de ska. Ett litet frö har kämpat sig upp men det går långsamt. De andra fyra fröna verkar inte ha så mycket kraft i sig och har inte tittat upp ännu. Men jag fortsätter att hålla mina tummar. Paprikan har ännu inte visat livstecken men där förväntar jag mig inget resultat. Tog några frön från en paprika vi hade köpt och stoppade ner i jorden. Ett riktigt experiment.

Nu ska jag dra sambon från datorn och se till så vi båda får lite lunch i magen.

/Sofie

En helg för återhämtning och glädje

Category : Vardag · No Comments · by Mar 4th, 2018

Just nu känns det som jag är överallt och ingenstans. Typiskt mig nu när det är ljusare ute och energin börjar hitta tillbaks. Helgen är snart slut och i morgon är det åter dags för en ny jobbvecka. Helgen har varit lugn för mig. Jag har umgåtts med min lillebror, bakat både kakor och bröd, fixat med mina små växter och frön (vi odlar för fullt på fönsterbrädan!) och jag har kört yoga och promenixat här hemma. Lite grafiskt arbete har även gjorts. Jag älskar helger där jag får återhämta mig, pyssla med det jag vill samt fixa i lägenheten. Jag är en liten husmor av mig, and I love it!

Vilka frön blev det i år?
Jo i år är det tomat, chili, basilika, paprika, ärtor, krasse och två olika typer av blommor (en tredje kommer sen när det blir varmare ute då den ska direktsås) som odlas. Det exploderar av glädje i mitt gröna hjärta när jag ser små krabater sträcka sig nyfiket upp ur jorden. Nu hoppas vi att de tar sig väl, blir stora, stabila och bär mycket gott med sig.

Nu ska jag se om mina tre formbröd jäst klart så de kan gå in i ugnen. Blir till att skämma bort sambon med nybakat bröd sen när han kommer hem!

/Sofie

En lugn helg

Category : Vardag · No Comments · by Feb 17th, 2018

Förra helgen var fullbokad med två födelsedagskalas, spelkväll och middagsbjudningar. Det var kul, men kände att det blev lite väl mycket. Det blev ingen vila den helgen, så under veckan har jag känt mig trött och det har varit tufft att gå upp på morgonen trots tidiga kvällar. Denna helg fokuserar vi på att ta det lugnt och vila istället. I kväll blir det tacos och filmmys, en perfekt lördag.

Nu är vi i mitten av februari och det börjar bli dags att tänka på vilka växter som ska odlas denna säsong. Förra årets chiliplanta var högproduktiv vilket var kul. Tomaterna kickade igång de med sen men eftersom jag inte hade gett dem näring samt beskurit dem som man ska så nådde de inte sin fulla potential. I år tror jag det blir chili, paprika, smultron, diverse örter, tomat och kanske gurka. Det svåra är att de måste tåla lite vind eftersom det blåser en del på vår öppna balkong på sjätte våningen. Dock har vi sol nästan hela tiden solen är uppe så solmängden brukar aldrig vara något problem. Jag får ta mig till Plantagen och Blomsterlandet och kika på vad de har. Fick rådet av sambons svåger att leta efter allt som heter ”busk…” exempelvis busktomat. Buskvarianterna brukar tåla vind bättre då de inte blir lika höga och rangliga. Vi får se vad vi hittar…

Nu ska jag ta och fixa lite här hemma i väntan på att tvätten ska bli klar. Inte för att det är speciellt stökigt men vissa saker är inte på sin plats. Bättre med småplock lite då och då så blir det inte så mycket vid en och samma gång.

/Sofie

Parfotografering & bullrecept

Category : Fotografi, På tapeten · No Comments · by Jan 28th, 2018

Idag drog jag och sambon in till stan för att möta upp Filip Pilthammar som jobbar på Moderskeppet. Han behövde två modeller att fota inför en videokurs och vi blev tillfrågade. Jag och Filip känner varandra lite från min gymnasietid då han jobbade som medialärare. Vi drog till ett parkeringshus och Filip knäppte några bilder på oss med diverse objektiv. Det var jättetrevligt och kul, och de bilder vi fått se blev riktigt fina. Tänk att jag och Jens kan se normala ut ibland.

Tack Filip för fina bilder och trevlig fotografering!


Mina kanelbullar blev en hit och jag har fått frågan om receptet. Självklart delar jag med mig av det för även glutenkänsliga ska kunna äta goda kanelbullar tycker jag. Här kommer det : )

GLUTENFRIA KANELBULLAR

50 gram röd jäst
4 dl mjölk
150 gram smör
2 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
0,5 dl vit sirap
1 dl socker
1 ägg
9 dl glutenfri mjölmix

Pärlsocker, ägg för pensling samt kanelfyllning med smör, socker och kanel.

1.  Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det nå 37 grader.
2. Smula jästen och tillsätt lite av degspadet.
3. Vispa ner resten av degspadet samt fiberhusk och låt svälla i ca 10 min.
4. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 min. Jag brukar köra med en stor träslev för hand i ca 7-8 min, går minst lika bra.
5. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda i lite mjölmix om degen är alldeles för lös, men försök att inte ha i mer än absolut nödvändigt. Risk för att bullarna blir torra då. Degen kan vara svår att kavla ut och göra kanelsnäckor/snurror på traditionellt vis men det går med lite finess. Ett annat alternativ är att göra en rund slätbulle och efter halva andra jäsningen göra ett hål mitt i bullen och klicka i fyllningen. Andra jäsningen ska också vara ca 45 min.
7. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker strax innan gräddningen.
8. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8-10 min tills bullarna fått fin färg.
9. Låt dem svalna på galler under bakduk.
10. NJUT!

Jag tycker att degen är lättarbetad och slutresultatet lika bra som vanliga bullar. Bullarna går bra att frysa in. Tina sedan upp dem i ljummen ugn eller micro på låg värme för känslan av nybakade bullar. Min kompis som är glutenkänslig undrade först om jag hade gett henne vanliga kanelbullar för att de inte smakade glutenfria.


/Sofie

Doften av nybakade kanelbullar

Category : Vardag · No Comments · by Jan 24th, 2018

Jag önskar att ni alla var här nu och kunde känna doften av nybakade kanelbullar. Jag äter till 95% glutenfritt på grund av att min mage inte gillar gluten. Jag har länge velat baka bullar men inte vågat eftersom det är knepigt att baka glutenfria saker som ska vara fluffiga. Men i vintras bakade jag glutenfria lussekatter som blev ljuvliga! Jag tog modet till mig idag och ändrade lite i lussekattsreceptet och gjorde kanelbullar. Jag har nu i kväll provsmakat två bullar med ett glas kall mjölk och NOM NOM NOM! Fluffiga, goda kanelbullar som var enkla att baka. Ska nog rama in det där receptet för det är här för att stanna. Nu ligger receptet långt bort från mig och datorn men ska försöka komma ihåg att lägga upp det här så att fler kan få njuta av goda glutenfria bullar.

Hoppas kollegorna blir glada och gillar bullarna lika mycket på fredag när jag ska bjuda på dem.

/Sofie

Ett nytt år med nya möjligheter

Category : Illustration, Vardag · No Comments · by Jan 15th, 2018

Det blev visst en liten julpaus från bloggandet, men jag lever. Gott nytt år på er och hoppas att de dagar som än så länge hunnit gå under 2018 varit fina. Här i Jönköping blåser det riktigt kallt och inte ens vinterjackan med en tjock tröja under kunde hålla mig varm på väg hem från jobbet idag. Nu i kväll fixas det med bröllopsinbjudningar. Det är ett par av våra bästa vänner som ska gifta sig i september och jag har fått äran att hjälpa dem med trycksaker. Om allt korrande hit och dit blir klart idag så blir det att skicka inbjudningskorten på provtryck i kväll. Alltid kul och spännande att se en trycksak ta form, speciellt när det ligger mycket kärlek bakom.

Efter en tung höst/vinter så börjar kreativiteten så lite ny energi. Lite vila och återhämtning har behövts och jag ser fram emot en spännande vår fylld med skaparglädje och flow. Jag har som mål att försöka jobba mer med ”traditionell” illustration, dvs illustrera mer med pennor och akvarell under 2018. Det blir så mycket dator hela tiden när man jobbar inom den grafiska branschen och jag saknar att kladda runt med färg och skissa med pennor… så förhoppningsvis ska mitt skrivbord vara mer fyllt av sådant under 2018.

Nu ska jag trippa ut till köket och se hur det går för vår köttfärssås som ligger och gosar i Crock poten. Magen har börjat kurra så ska bli gott att äta.

/Sofie

Årets pepparkakshus

Category : Fotografi, Okategoriserade, På tapeten · No Comments · by Dec 7th, 2017

Här har ni mästerverket – Årets pepparkakshus!
Jag började med att göra en snabbskiss i kartong för att se dimensioner, mått och konstruktion. Måste försöka utnyttja mina tre studieår inom förpackningsdesign. Efter klipp och klistrandet gjorde jag riktiga mallar som stämde i mått och hade raka vinklar och linjer. Jag kavlade till degen, skar ut mina bitar och lät bitarna torka lite då jag fått tips från en pepparkakshusexpert (jag anser att han är det med tanke på hans kreationer varje jul) att degen inte blir så ”bubblig” om den får torka lite innan gräddning. Efter gräddningen och en natts vila blev det till att dekorera med krisstyr. Det lilla runda fönstret över dörren fick sig en glasruta av smält citronkaramell vilket limmades fast med krisstyr på baksidan. Dagen efter det blev det montering. Hemma hos mina föräldrar har vi alltid använt smält socker men sambon övertalade mig att vi skulle limma ihop delarna med krisstyr. Varför? Jo för att risken att skada sig är väldigt liten och för att krisstyr är mycket godare att äta än bränt socker. Sambon anser att man ska äta upp pepparkakshusen efter julen.

Krisstyr torkar långsamt och det krävs en hel del… Men till slut fick jag ihop huset och började dekorera det sista. Söta hallonremmar till takpanel, polkagriskross till husgrunden och lite annat godis i nyanserna vitt, rosa och rött. Det blev en damm av smält halstablett och Lilla My och Snusmumriken fick flytta in i huset. Såhär i efterhand kanske jag hade gjort vissa saker annorlunda men det är trots allt första egna huset som jag gjort från grunden, så jag är nöjd. Absolut ett roligt litet pysselprojekt.

/Sofie

Julstök och vänner på besök

Category : Vardag · No Comments · by Dec 5th, 2017

Igår doftade lägenheten alldeles ljuvligt då det bakades pepparkakor. Det är något speciellt med pepparkaksdoften, det är så starkt förknippat med julen och det älskar jag. Jag har även hunnit med att göra lussekatter, pepparkakshus, risbräck och cornflakeskakor. Bilder på vårt julstök kommer så fort jag fört över bilderna till datorn. Nu väntar vi på lite gäster för en trevlig och lugn fika hemma hos oss. Lussekatterna tinas upp i ugnen på låg varmluft så de känns härligt nybakade.

Jag hoppas att snön kommer snart och beslutar sig för att stanna. Är ingen mening när de få flingorna som dalar ner försvinner inom loppet av någon timme. Det är december, julen har kommit till lägenheten och nu vill jag att vintern ska komma. Låt Jönköping gnistra vackert.

Nu är det dags att plocka fram fikabrödet och kaffekopparna! Hej!

/Sofie

Julen har börjat flytta in till oss

Category : Fotografi, På tapeten, Vardag · No Comments · by Nov 25th, 2017

Snön kom lika snabbt som den försvann men lite julkänsla hann komma. Jag börjar acceptera att vintern är på ingång. Jag är inte så glad över den låga temperaturen men jag ser fram emot glittrande snö och frostbeklädda grenar, vintern och julen är trots allt en mysig tid. Våra röda gardiner och kuddfodral åkte fram för någon dag sedan och jag har smått börjat piffa till lägenheten så att den känns mer julig och mysig. I veckan pysslade jag även ihop en stor fin krans som nu hänger i vårt stora fönster. Grunden är en mässingsring från Lagerhaus och det gröna är plockat hemma hos mormor och morfar. Det var lite pyssligt men jag är mycket nöjd, speciellt med tanke på att detta är första kransen jag gör.

Jag ser lite extra fram emot denna julen då det är min och pojkvännens första jul som sambos. Nu får vi (mest jag) pynta lägenheten och göra det mysigt tillsammans. Dessutom mer yta att piffa till ;). Mitt lilla pyssel- och inredningshjärta gör volter av lycka. Troligen blir det pepparkakshusbygge någon dag, älskar att ha ett stort kök att röra mig i.

Nu ska jag dock sätta mig med nästa djurillustration, ett urgulligt djur på Q. Ni får hålla ögonen öppna så dyker det upp här när det är färdigt. Kram!

/Sofie