Parfotografering & bullrecept

posted in: Fotografi, På tapeten | 0

Idag drog jag och sambon in till stan för att möta upp Filip Pilthammar som jobbar på Moderskeppet. Han behövde två modeller att fota inför en videokurs och vi blev tillfrågade. Jag och Filip känner varandra lite från min gymnasietid då han jobbade som medialärare. Vi drog till ett parkeringshus och Filip knäppte några bilder på oss med diverse objektiv. Det var jättetrevligt och kul, och de bilder vi fått se blev riktigt fina. Tänk att jag och Jens kan se normala ut ibland.

Tack Filip för fina bilder och trevlig fotografering!


Mina kanelbullar blev en hit och jag har fått frågan om receptet. Självklart delar jag med mig av det för även glutenkänsliga ska kunna äta goda kanelbullar tycker jag. Här kommer det : )

GLUTENFRIA KANELBULLAR

50 gram röd jäst
4 dl mjölk
150 gram smör
2 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
0,5 dl vit sirap
1 dl socker
1 ägg
9 dl glutenfri mjölmix

Pärlsocker, ägg för pensling samt kanelfyllning med smör, socker och kanel.

1.  Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det nå 37 grader.
2. Smula jästen och tillsätt lite av degspadet.
3. Vispa ner resten av degspadet samt fiberhusk och låt svälla i ca 10 min.
4. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 min. Jag brukar köra med en stor träslev för hand i ca 7-8 min, går minst lika bra.
5. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda i lite mjölmix om degen är alldeles för lös, men försök att inte ha i mer än absolut nödvändigt. Risk för att bullarna blir torra då. Degen kan vara svår att kavla ut och göra kanelsnäckor/snurror på traditionellt vis men det går med lite finess. Ett annat alternativ är att göra en rund slätbulle och efter halva andra jäsningen göra ett hål mitt i bullen och klicka i fyllningen. Andra jäsningen ska också vara ca 45 min.
7. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker strax innan gräddningen.
8. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8-10 min tills bullarna fått fin färg.
9. Låt dem svalna på galler under bakduk.
10. NJUT!

Jag tycker att degen är lättarbetad och slutresultatet lika bra som vanliga bullar. Bullarna går bra att frysa in. Tina sedan upp dem i ljummen ugn eller micro på låg värme för känslan av nybakade bullar. Min kompis som är glutenkänslig undrade först om jag hade gett henne vanliga kanelbullar för att de inte smakade glutenfria.


/Sofie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *