Illustrationsprocess

posted in: Illustration, Vardag | 2

skissprocess_manet_blogg_webb

Nu när det är semester så har jag tid till att illustrera och igår satte jag mig ner och illustrerade ett av mina egentligen hatobjekt. Jag har smått fobi för maneter och tycker att de är äckliga och förstår mig inte på varför de ska vara i havet när jag vill bada. Ser jag en manet så går jag oftast inte ens i vattnet. Men trots detta så valde jag att illustrera en manet igår, kanske för att försöka avdramatisera dessa geléklumpar 🙂

När jag söker runt på nätet för att hitta inspiration eller bara skåda andras illustrationer och verk så tycker jag att det är kul att se deras process. Hur jobbar dom när de illustrerar, för alla har sin egna process. Jag tänkte berätta/ visa er min process i väldigt grova drag. Jag börjar alltid att illustrera för hand, detta gäller så gott som alla projekt. Grova skisser för hand som jag sedan renritar med en fineliner. Skall jag sedan illustrera det digitalt brukar jag ofta dra in skisser i Illustrator för att göra linjerna i vectorgrafik. Ibland färglägger jag i samma program men mina djurillustrationer färglägger jag alltid i Photoshop. Jag kan då växla mellan penslar, lätt skapa lagermasker och får lättare ett “handritat” uttryck. Jag försöker att jobba med ganska stora format och upplösningar för att ha fler möjligheter med mina illustrationer. Tack vare att jag gör mina linjer i Illustrator kan jag förstora dem ordentligt utan att de ser pixliga ut. Testade att printa ut en djurillustration ca 1 x 1,2 meter och den såg lika bra ut som den gjorde på en A5:a.

Nu skall jag fortsätta med nästa djur. Maneten får anses som klar just nu, kommer säkert att finjustera den sen men så är det alltid… illustrationen måste få mogna lite för tillfället.

/Sofie

2 Responses

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *